Ongelijke onderwijskansen zijn een onvermijdelijk verschijnsel van elke samenleving met een sterke arbeidsdeling, stelt Jaap Dronkers in Ruggengraat van ongelijkheid. De hoogte van die ongelijkheid is echter beïnvloedbaar. Dronkers bespreekt de mogelijkheden hiertoe.

Ruggengraat van ongelijkheid is de uitwerking van een lezing die Jaap Dronkers hield in de Friedrich-Ebert-Stiftung. In het boek analyseert hij - op basis van zijn uitgebreide kennis van het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied - nauwkeurig welke factoren ongelijkheid in het onderwijs bevorderen. Hij onderwerpt de sociaal-democratische onderwijspolitiek aan een nader onderzoek en stelt vast dat deze bepaald niet altijd heeft bijgedragen aan het verminderen van ongelijkheid. Dronkers formuleert op grond van zijn bevindingen zeven aanbevelingen voor een succesvol onderwijsbeleid.

Ruggengraat van ongelijkheid. Beperkingen en mogelijkheden om ongelijke onderwijskansen te veranderen, Jaap Dronkers, Mets & Schilt en de Wiardi Beckman Stichting, Amsterdam 2007.

Dit boek is niet meer te bestellen.

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers

Steun de Wiardi Beckman Stichting

Veel van onze onderzoeksprojecten en publieke bijeenkomsten zijn mogelijk gemaakt door giften van donateurs. Ook S&D zouden wij niet kunnen maken zonder donaties.